Hallo, om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn gebruiken we cookies. Dat je het weet, dus door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en het privacy beleid.   
OK
HOORT STIJLDANSEN BIJ ...
Hoort stijldansen bij de opvoeding?
 
Iedere ouder die op dansles heeft gezeten, kan het zich nog goed herinneren, je eerste dansles. Beetje spannend, jongens aan de ene kant, meisjes aan de andere kant. Al gauw ontdekte de jeugd van toen, dat dansen ontzettend leuk was. Je ontmoette wekelijks al je vrienden en velen hebben hun eerste vriendje of vriendinnetje ontmoet in de dansschool. In de jaren 60, 70 en 80 ging je als tiener naar de dansschool, omdat het bij je opvoeding hoorde.
 
Ouderwets
Tegenwoordig vindt de jeugd stijldansen ouderwets, niet meer van deze tijd. Natuurlijk, tijden zijn veranderd en social media neemt nu een belangrijke plaats in bij jongeren. Vrienden maak je via facebook en  gesprekken voer je door te whappen. De behoefte om elkaar te ontmoeten tijdens je wekelijkse dansavond is er niet meer.  Het woord “stijldansen” klinkt ook een beetje ouderwets, het lijkt op “stijfdansen”. Misschien is “social dancing” meer van deze tijd.
 
Omgangsvormen
Het verbaast ons dat tijdens danslessen die wij aanbieden aan schoolklassen van middelbare scholieren het regelmatig voorkomt dat jongens met jongens willen dansen en meisjes met meisjes.  Ze zijn het blijkbaar niet gewend om gemengd samen te werken. Iemand van het andere geslacht ontmoeten, ik zeg het maar ouderwets,  is onwennig en hoe doe je dat? Hoe nodig je iemand uit om te gaan dansen? Hoe ga je op een respectvolle manier met elkaar om? De jongens en meisjes die al op dansles zitten, zijn er al aan gewend en hebben met elkaar ontzettend veel plezier.
 
Uitgaan
Stijldansen biedt kansen voor jeugd. Voor velen is het de eerste kennismaking met uitgaan. Gezellig elkaar ontmoeten en soms ontstaat er zelfs verkering op de dansvloer. Jongeren roepen vaak dat er voor hen niets te doen is. Ze zouden eens moeten weten dat dansscholen voor hen allerlei leuke thema-avonden organiseren, zoals disco avonden, black & white party’s en als hoogtepunt een écht kerstgala.
 
Opvoeding
De uitspraak “Stijldansen hoort bij je opvoeding”  klinkt zo ouderwets, dat zeg je niet meer tegen je kinderen. Heeft stijldansen daarom zo’n stoffig imago?  Ouders kunnen dan beter hun kinderen stimuleren te gaan stijldansen, gewoon omdat het leuk is. En dat zij hierdoor de nodige sociale vaardigheden oppikken, is mooi meegenomen. Veel plezier bij het delen van leuke dansherinneringen!