Hallo, om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn gebruiken we cookies. Dat je het weet, dus door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en het privacy beleid.   
OK
DANSEN IN DE BASISSCHOOL

Dansen in de basisschool

In januari zijn drie Alphense basisscholen gestart met het project “Stijldansen in de basisschool”, een dansproject voor leerlingen van groep 7. Doel van dit project is om kinderen in drie lessen kennis te laten maken met dans en muziek.  Uit een rapport van de Rijksoverheid blijkt dat er een groot draagvlak in de samenleving is voor meer en beter muziekonderwijs. 85% van de ouders vindt het belangrijk dat hun kinderen in aanraking komen met muziek. Daar staat tegenover dat slechts 11% van de scholen vindt dat hun leraren deskundig genoeg zijn om muziek onderwijs te geven. Groepsleerkrachten voelen zich vaak niet bekwaam genoeg voor muziekonderwijs. Het is niet dat zij geen muziek willen geven, ze missen vaak het zelfvertrouwen om bijvoorbeeld te zingen voor en met de klas.

In het nieuwsbericht wordt jammer genoeg niet expliciet gesproken over dansonderwijs, terwijl hiervoor natuurlijk hetzelfde geldt. Dans is ook belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en voor hun creativiteit.

Dans is een uitstekend middel om verschillende leerdoelen te bereiken.

Er wordt veel aandacht besteed aan bewegen en het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Bewegen op muziek is leuk en kinderen houden het daardoor langer en gemakkelijker vol. Dans draagt bij in de muzikale vorming. Tempo, ritmes en verschillende muziekstijlen komen aan bod. Leerkrachten kunnen dans aangrijpen om onderwerpen als emotie, respect, samenwerken bespreekbaar te maken.

In het Alphense project staat specifiek het stijldansen centraal. “Dansen met z’n tweeën”, ofwel het dansen als paar waarbij een jongen met een meisje danst, wordt door de leerkrachten als extra toegevoegde waarde beoordeeld. In slechts drie lessen leren we de kinderen met elkaar de cha cha cha dansen. Bij alle scholen zie je dezelfde voortgang, de eerste les is een beetje onwennig en best wel een beetje “eng” om samen met een klasgenootje te moeten dansen, bij de tweede les is dat “enge” eraf en is het eigenlijk best heel gewoon en bij de derde les gaat het alleen nog maar om de beste te zijn, zodat je mee mag doen aan de grote poulefinale in de dansschool. Dan blijkt ook hoeveel plezier de kinderen aan de lessenserie hebben beleefd.

Omdat wij weten dat scholen door allerlei bezuinigingen een zeer beperkt budget hebben, bieden wij dit gratis aan alle basisscholen aan. Helaas beschikken wij niet over een pot geld, zoals Joop van den Ende om muziekonderwijs nationaal de financieren, maar bieden wij graag onze expertise aan om het dansonderwijs in Alphen aan den Rijn te stimuleren.

Tegen het einde van het schooljaar hopen we een grote finale te kunnen houden om de “De Vos Cha Cha Cha Cup” voor basisscholen.